joi, 24 aprilie 2008

Sufocata de Iisus

Deci da! Oficial mi s-a reconfirmat o veche teorie. SUNTEM BOMBARDATI CU STEREOTIPII IN PERIOADA SARBATORILOR!!!

Ati observat ca in ultimii 5 ani, daca nu si mai mult, de fiecare Craciun se difuzeaza trilogiile Singura acasa sau Cine cu cine vorbeste? Asta pe langa restu de filme cu si despre Mos Craciun, toate facute pe acelasi tipar: cineva nu mai crede, de regula un pusti ai carui parinti sunt despartiti, si pana la sfarsitul filmului isi recapata credinta in batranelul aducator de cadouri.

Acelasi lucru se intampla si de Pasti. Miercuri, ziua in care bunica-mea cumpara toate ziarele care au carte sau DVD cadou, am fost bombardata cu fenomenul Iisus: Saptamana Financiara avea cartea Iisus. Fiul Omului, Cotidianul cu Ispita si cela 10 porunci, iar ceea ce am vizionat in urma cu doar 5 minute, Ultima ispita a lui Iisus, furnizata bunica-mii de Romania Libera.

Nu ma deranjeaza cu nimic propaganda si felul in care ziarele isi fac publicitate, dar simt ca Iisus ma sufoca. Ma sufoca sa vad in fiecare an aceeasi poveste dar altfel spusa. De la Iisus din Nazaret, cu Robert Pawell (vorba Oanei: tipu' care-a innebunit dupa) din 1977, pana la Patimile lui Hristos a lui Mel Gibson, viata lui Hristos intre Florii si rastignire, implicit Inviere, se tot modifica.

In aceasta ecranizare, intitulata Ultima ispita a lui Iisus, exista bine-nteles o alta varianta a povestii. Regizor : Martin Scorsese, nominalizat la Premiile Academiei pentru "Cele mai bune realizari regizorale", Globul de Aur pentru cea mai buna actrita in rol principal (Barbara Hershey - o Magdalena desavarsita din punctul meu de vedere) , cea mai buna coloana sonora (Peter Gabriel), inspirat din romanul lui Nikos Kazantzakis.

Buuuuuuuuuuun; dupa socul de a-l vedea pe Goblinul verzui din Spiderman (William Dafoe) in rolul lui Iisus, ma calmez pentru ca filmul a fost facut in 1988, deci ori cu un pic inainte ori cu un pic dupa ce m-am nascut, raman naucita de faptul ca Iisus se pupa pe gura cu Ioan Botezatorul. Trecand peste acest amanunt gay, nu trece o alta ora ca se saruta cu Iuda (celebrul Harvey Keitel) dupa ce il roaga pe acesta sa-l tradeze.

Uimirea mea vine din altceva. Si anume din faptul ca inainte cu multi ani de aparitia controversatelor carti Codul lui DaVinci a lui Dan Brown, de Apocalipsa dupa Iuda si de Psalmii si destainuirile Mariei Magdalena, acest film induce o relatie amoroasa intre Iisus si Magdalena, iar Iuda nu numai ca este rugat de Mantuitorul Insusi sa-L tradeze, dar el se opune vehement.

Alt amanunt care m-a frapat a fost acela ca Dafoe a interpretat un altfel de Iisus decat eram eu obisnuita. Adica, sa fi seriosi, dupa ce il vad pe James Caviezel cum indura toate atrocitatile si totusi ramane ferm pe pozitie, mi-e foarte greu sa accept un Iisus care se indoieste de faptul ca el este Mesia si care pica in cursa Satanei mai des decat clipeste.

In orice caz, ideea era ca: m-am saturat de reclama facuta pe baze religioase. Nu sunt eu religioasa, ba chiar din contra, dar e deranjant cum ceva profund e folosit pentru a face vanzare.

Pentru a incheia intr-o nota pozitiva, celor care nu s-au saturat inca sa-L vada pe Hristos biciuit, scuipat, balacarit si crucificat le recomand sa vada Ultima ispita a lui Iisus.

5 comentarii:

Anonim spunea...

Ma intelegi de ce prefer Italienii?

Anonim spunea...

Sasha, draga mea, dacă aş fi cinic (dar nu-mi stă în fire!) ţi-aş da dreptate. Evident, nu o fac! Nu pentru că aş vrea (musai) să te contrazic, nici asta nu o fac.
Îisus, este trăire! De aceea, prefer să alung din minte cele trei zile de supliciu. (Sau fug de ele!) Trăieşte propria ta "trăire" şi vei vedea cum "trăirile" celorlalţi, nu te vor mai revolta. Nu mai există loc pentru ele. Sau pur şi simplu nu vor mai conta.

vAmPySaShA spunea...

Respectele mele pt tine SuKaRiT, nu pentru ce mi-ai zis, ci pentru ca poti crede... Eu am incetat demult...

Anonim spunea...

Vampiriţo, ce spui nu mă miră. Eu, la vârsta ta, nu că încetasem, pur şi simplu nu credeam. Mi se părea absurd şi chiar mă revolta "prostia" celorlalţi. Eram un Toma necredinciosu' de neclintit! Până intr-o zi! Nu merg la Biserică să ascult slujbe. Nu-mi plac popii! Nu vizitez Mănăstiri, nu alerg să ating Sfinte moaşte. Nici Sfinţii nu-i ţin. Este Altceva. Şi acest "Altceva" ţi se va descoperi şi ţie. Când va fi momentul!

vAmPySaShA spunea...

incepe sa se piarda scopul postului si sa intram intr-o transa de preaslavenie a lui Iisus. in discutie nu e luata credinta mea sau lipsa acesteia, ci publicitatea mizerabila care se face pornind de la Scriptura. That was what i was trying to tell u